Dekeuzeinvegankantenklaarmaaltijdenisreuze

Januari 10

-

By Myrthe van der Vlis

Delen op

Ik heb altijd vegan kant en klaar maaltijden in mijn vriezer. Als je een druk leven hebt, niet altijd in staat bent om gezonde veganistische maaltijden te koken, of gewoon je voedselverspilling wilt beperken, kan ik je hetzelfde aanraden..

Maar het kiezen van de beste optie vegan kant en klaar maaltijden kan best lastig zijn. Maar het is het waard om verder te lezen omdat sommige maaltijden VEEL beter bij jouw wensen passen dan andere!

Prijs

Er zijn vegan kant en klaar maaltijden die op prijs willen concurreren. Ik ben hier erg blij mee want zo wordt plantaardig eten beschikbaar voor iedereen die het wil. Het nadeel is dat de maaltijden, doordat ze door machines worden gemaakt, er niet echt lekker uitzien. En omdat deze maaltijden zich op de massa richten zijn de smaken braaf en soms zelfs saai te noemen. Je ziet dan ook voornamelijk dat grote corporates zich op dit segment richten.

Gemak

Kant en klaar maaltijden richten zich natuurlijk op gemak. De populariteit is goed te verklaren want mensen zijn steeds drukker en willen zoveel mogelijk ontzorgd worden. Een handjevol met merken gaan nog een stap verder. Zij bieden hun vegan kant en klaar maaltijden bevroren aan. Het grote voordeel hiervan is dat je vegan kant en klaar maaltijden in je vriezer op jou aan het wachten zijn. Er zijn 2 Nederlandse merken die nog verder gaan door hun kant en klare vegan maaltijden bij je thuis te bezorgen. 

Gezondheid

Gezondheid is de belangrijkste drijfveer voor mensen om vaker planten te eten. Gezondheid en gemak worden alleen niet vaak in één adem genoemd. Vegan maaltijden en kant en klaar voelen voor veel mensen dan ook als een contradictie. Zonde, want dit hoeft in praktijk zeker niet het geval te zijn. Michael Pollan beschrijft het mooi in zijn prachtige boekje ‘Een pleidooi voor echt eten’: Eet nooit iets wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. 

Kwaliteit

Vegan kant en klaar is een opkomend segment. Niet elke aanbieder legt de lat even hoog. Het inkoopbeleid dat een merk hanteert zegt in de meeste gevallen veel over drijfveren en de kwaliteit van hun maaltijd. Waar halen ze hun ingrediënten vandaan? Wordt er met de seizoenen gekookt? Hoeveel procent is lokaal? En welke conserveringstechniek wordt er gehanteerd? Verder wil je dat je maaltijd zo min mogelijk E-nummers en zout bevatten.

Creativiteit

In het kopje prijs haalde ik al kort aan dat de goedkoopste maaltijden vaak ook het saaist zijn. Kies de merken die authentiek overkomen, écht ergens voor durven te staan en origineel zijn in hun gerechten. Deze merken leiden ons en tillen kant en klaar vegan naar het volgende level. 

Gerelateerde artikelen