Voeg 
gezonde 
vetten 
toe 
voor 
smaak 

Juli 31

-

By Myrthe van der Vlis

Delen op

Vegan Kooktip #2: Voeg plantaardige vetten toe voor extra smaak en gezondheid

Als kok weet ik hoe belangrijk vet is voor de smaak van een gerecht. Vandaag deel ik graag mijn tips voor het toevoegen van plantaardige vetten. Deze geven je maaltijd niet alleen meer smaak, maar zijn ook nog eens gezond!

Dierlijke vetten vervangen

Traditioneel gebruiken veel keukens ingrediënten als roomboter en kaas voor de vetten en smaak in een gerecht. Deze vetten zijn vaak hoog in verzadigde vetzuren welke leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar wist je dat er volop plantaardige alternatieven zijn die minstens zo lekker en voedzaam zijn? 

Door dierlijke vetten te vervangen door plantaardige bronnen kies je voor je gezondheid én die van de planeet. Bovendien kun je met de juiste vetten je maaltijd nóg smaakvoller maken.

Noten, zaden & pitten

Noten, zaden en pitten zijn een geweldige toevoeging aan zowel zoete als hartige gerechten. Denk aan walnoten, cashewnoten, pompoenpitten, sesamzaad, chiazaad en pijnboompitten.

Deze geven een lekkere crunch en bite aan je maaltijd. Doe ze door een salade, muesli, curry of stamppot. Of rooster ze in de pan voor extra aroma. 

Noten en zaden zijn daarnaast rijk aan gezonde onverzadigde vetten en eiwitten. Een handje ervan over je gerecht strooien is dus heel voedzaam.

Plantaardige oliën

Oliën als olijfolie, kokosolie en sesamolie zijn onmisbaar in mijn plantaardige keuken. Ze voegen aroma en gezonde vetten toe tijdens het bakken, braden en dressings maken. Maar, vetten zijn niet alleen super gezond, ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel, waardoor je voldaan bent na een maaltijd.


Olijfolie is rijk aan goede enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten. Kokosolie geeft een fijne zoete smaak en als je kiest voor de variant waarbij de kokossmaak behouden is, voegt het ook nog een mild tropische vibe aan je eten toe. Sesamolie heeft een volle, nootachtige smaak en gebruik ik vooral in Aziatische gerechten, dan wel om mee te bakken of als dressing in bijvoorbeeld een Thaise salade. Wanneer je gaat bakken of hoog vuur, kun je beter kiezen voor zonnebloem- of arachideolie. De smaak van de olie verdwijnt dan toch, dus ben je beter af met een neutrale olie die hittebestendig is.

Varieer eens met verschillende plantaardige oliën om steeds weer nieuwe smaak lagen aan je gerechten toe te voegen.

Smeersels

Smeersels zoals hummus, guacamole, pindakaas en plantaardige boter of margarine geven een romig mondgevoel. Deze kan je als broodsmeersel gebruiken, door een saus mengen of op een toast smeren. Zelf smeer ik overal hummus op, bijvoorbeeld als basis van een wrap, broodje avocado of broodje met gegrilde groente. En tegenwoordig maken ze ook room’kaas’ van cashewnoten wat een fijne afwisseling wanneer je hummus-moe bent. Maar ook pindakaas kan werkelijk waar op alles. Denk aan een mueslibol of door je overnight oats of smoothie

Kies smeersels op plantaardige basis voor de gezonde vetten en smaak. Guacamole bijvoorbeeld bevat het goede vet uit avocado's. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en sesampasta. 

Conclusie

Vet is een must voor {smaakvolle} plantaardige gerechten!

Met plantaardige vetten als noten, zaden, oliën en smeersels voeg je smaak toe en krijg je een voldaan gevoel. Varieer met verschillende soorten en ingrediënten voor spannende smaak contrasten. 

Wil jij aan de slag met plantaardige vetten? Probeer dan mijn recept voor een super romige pasta met zelfgemaakte cashew-miso room en oven-geroosterde bloemkool, met veel gezonde noten, zaden en olijfolie! Of kies voor de gebalanceerde, verrassende maaltijden van Vood om plantaardig eten eenvoudig te maken.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.