Maak 
basis 
sausjes 
voor 
romigheid

Augustus 01

-

By Myrthe van der Vlis

Delen op

Vegan Kooktip #3: Maak basis sausjes voor romigheid

Als plantaardig kok weet ik hoe belangrijk sausjes zijn om een maaltijd compleet te maken. Vandaag deel ik enkele van mijn favoriete recepten voor basic sausjes die elk gerecht naar een hoger niveau tillen.

Of je nu houdt van romig, pittig, zoet of hartig - met de juiste saus geef je je plantaardige maaltijd precies de smaak en textuur die je zoekt. De sausjes zijn bovendien heel simpel en snel te maken, dus ze worden vast een vaste waarde in jouw keuken.

Romige yoghurtsaus

Voor een romige saus die je eindeloos kunt variëren is yoghurt dé basis. Meng Griekse sojayoghurt met een scheut plantaardige melk voor een zijdezachte, romige textuur. Voeg naar smaak knoflook, citroensap en kruiden toe.

Deze saus past perfect bij pasta, groentegerechten, falafel, wraps en meer. Varieer de smaak door er bijvoorbeeld munt, komkommer of gegrilde paprika doorheen te mengen. Zo creëer je in een handomdraai een smaakvol sausje.

Pittige pindasaus

Voor Aziatische gerechten is een pittige pindasaus onmisbaar. Rooster pindakaas kort in de pan en voeg kokosmelk, citroensap, sambal en gember toe.


De combinatie van pittig, zoet en zuur geeft deze saus echte diepte. Lekker bij saté, loempia's, rijstgerechten en wokgroenten. Voeg naar wens koriander of bosui toe voor frisheid.

Guacamole

Rijk en romig tegelijk is guacamole, gemaakt van avocado. Pers of prak rijpe avocado's met citroensap, ui, tomaat, koriander, knoflook en peper en zout.

Deze saus barst van de goede vetten en smaak. Lekker als dip, op tacos, bij nacho's, in wraps of door een salade. Voor een extra smooth mondgevoel, blend de ingrediënten tot een gladde saus.

Tahinisaus

Tahinisaus op basis van sesampasta geeft gerechten een volle, nootachtige smaak. Meng tahini met citroensap, water, olijfolie en knoflook. Voeg naar smaak kruiden of groenten toe.

Deze veelzijdige saus past perfect in falafel, hummus, bij couscous of als dressing. Varieer eindeloos door er bijvoorbeeld komkommer, munt, granaatappel of gegrilde paprika aan toe te voegen.

Conclusie

Met deze basic sausjes in je recepten arsenaal geef je elk gerecht precies de juiste verrassende smaak. Ze zijn eindeloos te variëren en maken plantaardig eten nóg lekkerder.

Wil jij aan de slag met mijn sausjes? Probeer dan mijn recept voor Soba Satay met Balinese pindasaus.

Of kies voor de gemakkelijke, gebalanceerde, maaltijden van Vood als plantaardig eten nieuw voor je is. Bon appetite!

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.